Gyermekek a békés jövőért

“Amikor először jöttem Tel Avivba, rettegtem, és szinte biztos voltam benne, hogy nem fogom túlélni az utazást.” – kaptam fel a fejem egy dokumentumfilmben elhangzott mondatra. A kendőt viselő muzulmán hölgy így folytatta: “Sosem jártam korábban erre, és kislánykorom óta úgy neveltek, hogy féljek a zsidóktól. Csodálatos érzés, hogy sikerült túllépnem ezen. Ma már rengeteg izraeli barátom van.” Ekkor lettem figyelmes a KCP, azaz a Kids Creating Peace munkásságára.

1004844_627967727238201_1234271599_n

Izraelt sokan nevezik a világ energiaközpontjának, és bár a Szent Föld egyaránt a zsidó, a keresztény és a muzulmán szubkultúrák bölcsője, úgy fest, a civilizációnkat sújtó káosz is itt gyökeredzik. Világvallások, népcsoportok, politikai hatalmak egyaránt akarnak egy-egy darabot Izrael földjéből, az évezredek óta tartó harc pedig az anyatejjel előítéleteket magukba szívó gyermekeket nevel fel a határok mindekét oldalán. Véleményvezérek, békefenntartók, vallási vezetők és forradalmárok millió módon próbálták már megoldani a konfliktusokat, de a szakadék mintha egyre csak mélyülne ember és ember között. Mi lehet hát a megoldás? Ahogy KCP alapító-igazgatója, Karen Berg mondja: “Ahelyett, hogy hagynánk a dolgokat a megszokott mederben folyni, kőkemény munkával új kutakat ásunk, azokon a helyeken, ahol a legnagyobb szükség van rá.”

A tel avivi székhelyű békeprogram izraeli és palesztin gyermekeknek segít abban, hogy megtanulják, hogyan döntsenek saját akaratukból, és hogyan kezeljék azokat a mindennapi helyzeteket, amikor rasszizmussal és diszkriminációval szembesülnek. A Gyermekek a Békés Jövőért önkéntesei a Közel-Keleten arab, zsidó és keresztény gyermekek számára tartanak táborokat, szakköröket és foglalkozásokat Palesztina és Izrael területén egyaránt. A kreatív játékok célja elsősorban az, hogy a gyerekek ne az ellenséget, hanem az emberi lelket lássák egymásban.

Mindannyiunk felelőssége, hogy a következő generáció megoldja, vagy felszítja majd a konfliktusokat. Ezért döntöttem úgy, hogy a könyveim bevételéből származó mindenkori hasznom 11%-át a KCP-nek ajánlom fel.

Magyar nyelvű bejegyzéseimet rendszeresen követhetd Izrael Állam Nagykövetségének Facebook oldalán – Izrael Magyarországon.

tags:

Show comment(s)
Hide comment(s)